preskoči na sadržaj
Knjižnica

 

 

 

 

 

Online katalog školske knjižnice

___________________________

Онлајн каталог школске библиотеке

 

Radno vrijeme školske knjižnice: 

ponedjeljak, srijeda i svaki drugi petak od 9.00 do 15.00 sati

___________________________

Радно време школске библиотеке: 

понедељак, среда и сваки други петак од 9.00 до 15.00 часова

 
Vijesti

Međunarodni dan maternjeg jezika 2014.

U OŠ Negoslavci ove godine javnim časom obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika koji se svake godine u svetu proslavlja 21. februara. 


U pripremanju programa učestvovali su nastavnica hrvatskog i nastavnik srpskog jezika, te školski bibliotekar čiju je ideju tročlani tim, zajedno sa učenicima, sproveo u delo. 

U programu su učestvovali učenici šestog, te dve učenice osmog razreda. Nakon što je pripremljen, program je realizovan u vidu javnog časa, gde su učenici koji su učestvovali u programu ostalim učenicima u smeni, nastavnicima i zaposlenima prikazali deo bogate jezičke i kulturne tradicije naroda koji žive u našem zavičaju i njegovoj neposrednoj okolini. 

Učenici šestog razreda čitali su tekstove na šest jezika i, tamo gde je bilo potrebno, prevode tih tekstova na srpski jezik. Tekstovi su sadržali osnovne informacije o nacionalnoj grupi, broju pripadnika te nacionalne manjine u Hrvatskoj, izgledu zastave, najznačajnijim ličnostima iz kulturnog, prosvetnog, sporstskog i javnog života uopšte, a sve tekstove popratila je i narodna pesma karatkeristična za svaku nacionalnu grupu. Tako su se holom naše škole izmenjivali taktovi pesama Tancuj tancujAz a szep, Višnjičica rod rodila, KalendariMakedonsko devojče, te uspavanke Ljulji, ljulji kojima su prethodili tekstovi o Slovacima, Mađarima, Srbima, Hrvatima, Makedoncima i Ukrajincima. 

Kao uvertira programu koji su priredili učenici šestog razreda, dve učenice sedmog razreda najpre su pročitale opis pojma maternji jezik kao svojevrsnu definiciju, a potom i zaveštanje Stefana Nemanje o pismu i jeziku. 

Iako je među učenicima šestog razreda tokom izvođenja javnog časa bila prisutna neznatna doza treme zbog javnog nastupa, istakli su veliko zadovoljstvo što su učestvovali u pripremanju i realizaciji ovog programa, a najzanimljivije od svega im je bilo čitanje tekstova na njima, većinom, nepoznatim jezicima. Na ovaj način imali su priliku da se pobliže upoznaju sa svojim neposrednim okruženjem i različitostima koje ga obogađuju, a sve sa ciljem razvijanja tolerancije, međusobnog razumevanja i poštovanja prema drugima.

Fotografije sa održanog javnog časa možete da pogledate ovde.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: LAZIĆ BOJAN   datum: 19. 2. 2014.

Časovnik

 


Tražilica straniceKalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Anketa
Šta mislite o uvođenju e-dnevnika?
Forum
preskoči na navigaciju