О библиотеци

Школска библиотека Основне школе “Негославци” површине је 32 m² и смештена је у приземљу школске зграде, с десне стране у односу на улаз. Простор библиотеке подељен је на три дела: на једном крају налази се простор са полицама, на другом крају је читаонички простор са полицама које садрже наставнички фонд и завичајну збирку, док се у средини налази радни простор школског библиотекара и ормар са референсном збирком. 

Фонд школске библиотеке организован је и подељен на седам збирки:
1. Ученички фонд
2. Наставнички фонд
3. Завичајна збирка
4. Заштићени фонд (старе и ретке књиге)
5. Референсна збирка
6. Књиге за слободно (рекреативно) читање
7. Периодика

У фонду се у овом тренутку налази 2063 наслова са укупно 5127 јединица књижне грађе. Поред књижне, библиотека поседује и око 200 jedinica аудио-видео грађе која је поприлично застарела и која још увек није стручно обрађена и доступна корисницима. Такође, у библиотеци може да се пронађе и 15 наслова различитих дечјих, стручних и научно-популарних часописа који се већим делом набављају путем донација (неки од њих само повремено), док је библиотека редовно претплаћена на следеће часописе: Дрво знања, Меридијани, National geographic и Бијела пчела (која редовно пристиже као поклон СКД “Просвјета” из Загреба). У библиотеци тренутно нема компјутера којима могу да приступе ученици. 

Библиотека редовно спроводи васпитно-образовне активности са ученицима и наставницима, као и програм културне и јавне делатности у складу са Годишњим планом и програмом, те Курикулумом библиотеке. Библиотечко пословање обавља се у електронском облику, у програму Metel WIN у ком се налази евиденција свих чланова и свих монографских публикација. Систематски се у наведеном програму обрађују и серијске публикације које библиотека поседује, а у плану је и обрада аудио-видео грађе у догледно време. 

У библиотеци је на неодређено непуно радно време (50%) запослен Бојан Лазић, по струци дипломирани библиотекар – мастер и професор разредне наставе, са положеним стручним испитом за дипломираног библиотекара при Агенцији за васпитање и образовање (AZOO). 

Skip to content