O knjižnici

Školska knjižnica Osnovne škole Negoslavci ima površinu od 32 m² i smještena je u prizemlju školske zgrade, s desne strane po ulasku u hol. Prostor knjižnice je podijeljen na tri dijela: u jednom se kraju nalazi prostor s policama, u drugom je kraju čitaonički prostor s nastavničkim fondom i zavičajnom zbirkom, dok se u sredini prostorije nalazi radni prostor školskoga knjižničara i ormarić s referentnom zbirkom. 

Fond školske knjižnice organiziran je i podijeljen u sedam zbirki: 
1. Učenički fond
2. Nastavnički fond
3. Zavičajna zbirka
4. Zaštićeni fond (stare i rijetke knjige)
5. Referentna zbirka
6. Knjige za slobodno (rekreativno) čitanje 
7. Periodika

Trenutačno se u fondu nalazi 2063 naslova s ukupno 5127 jedinica knjižne građe. Pored knjižne građe, knjižnica posjeduje i oko 200 jedinica AV građe koja je prilično zastarjela i još uvijek nije stručno obrađena i dostupna korisnicima. Također, u knjižnici se može pronaći i 15 naslova različitih dječjih, stručnih i znanstveno-popularnih časopisa koji većim dijelom pristižu donacijom (neki od njih samo povremeno), dok je knjižnica redovito pretplaćena na sljedeće časopise: Drvo znanja, Meridijani, National geographic i Bijela pčela (koja pristiže redovito kao dar SKD “Prosvjeta” iz Zagreba). U knjižnici trenutačno nema računala dostupnih učenicima. 

Knjižnica redovito provodi odgojno-obrazovne aktivnosti s učenicima i učiteljima, kao i program kulturne i javne djelatnosti sukladno Godišnjem planu i programu rada te Kurikulumu knjižnice. Knjižnično poslovanje obavlja se u elektroničnom obliku, u programu Metel WIN u kojemu su evidentirani svi članovi i sve monografske publikacije. Sustavno se u navedenom programu obrađuju i serijske publikacije koje knjižnica posjeduje, a u planu je i obrada AV građe u skorije vrijeme. 

U knjižnici je na neodređeno nepuno radno vrijeme (50%) zaposlen Bojan Lazić, magistar knjižničarstva i profesor razredne nastave, s položenim stručnim ispitom za diplomiranog knjižničara pri Agenciji za odgoj i obrazovanje (AZOO).

Skip to content