preskoči na sadržaj
Vijesti

"Čitamo mi, u obitelji svi."

U našoj školi je u petak, 3. februara, konačno započelo sprovođenje projekta "Čitamo mi, u obitelji svi." Ovaj projekat realizuje se u trećem razredu, pod rukovođenjem školskog bibliotekara i učiteljice trećeg razreda.

Bedž sa logotipom projekta i logotipom HMSK

 

Ovo su nase knjige

Ovo su naše knjige

 

Pogledaj u opširnije

 

 


Idejni tvorac projekta, u koji je uključeno više od 200 odeljenja trećih razreda iz cele Hrvatske, jeste Josip Rihtarić, sekretar udruženja Hrvatska mreža školskih knjižničara. Svrhu, cilj i ideju projekta izneo je na prošlogodišnjoj Proljetnoj školi za školske knjižničare održanoj u Osijeku, kada je i naša škola prihvatila učešće. 

Osnovna svrha projekta je razvoj čitalačkih sposobnosti kao ključne veštine važne za razvoj svih drugih oblika pismenosti. Projekat ima za cilj da roditeljima skrene pažnju na činjenicu koliko je važno i nezamenljivo da tokom sva četiri niža razreda osnovne škole svojoj deci budu uzor u čitanju, umesto da ih isključivo teraju na čitanje. Pored razvoja čitalačkih sposobnosti i ljubavi prema knjizi, namera projekta je i podsticanje na kvalitetno provođenje slobodnog vremena u porodici. 

Smisao projekta, u kom podjednako učestvuju svi učenici trećeg razreda, jeste da ruksak, u kom se nalazi osam knjiga koje pripadaju osam različitih kategorija i koje su prilagođene različitim uzrastima i potrebama čitalaca, dakle, pet dana provede u porodici svakog učenika.

 
 
Sadrzaj ruksaka

Tokom tih pet dana potrebno je da cela porodica odvoji najmanje 15 minuta dnevno za zajedničko čitanje, gde će ili čitati svako ono što ga interesuje, ili čitati jedni drugima. Ruksak sadrži i svesku za utiske u koju učenik opisuje kako je projekat protekao u njegovoj porodici, te kakve utiske je ostavio na pojedine članove njegove porodice i njega samog.

A oni jos cekaju svoj red

Po isteku petog dana ruksak se vraća u školu i predaje sledećem učeniku. 
Nakon što se projekat završi i nakon što se napišu izveštaji o uspešnosti projekta, sve knjige koje se nalaze u ruksaku ostaju u vlasništvu škole. 
Učenici su projekat sa radošću prihvatili, a ništa manje oduševljeni nisu bili ni njihovi roditelji. Prva koja je probila led i započela provođenje projekta jeste učenica Vesna Topić, koju smo izabrali izvlačenjem imena iz šešira. Prvog učenika su ovom metodom odabrali učiteljica i bibliotekar, a sledećeg učenika izabraće učenik koji je prethodno nosio ruksak kući.

 
A ovo je Vesna, spremna da prva ponese ruksak na put kuci
 
Iskreno nadamo da ćemo po završetku projekta biti zadovoljni njegovim tokom, te da ćemo ga ponoviti i naredne godine, u sledećem trećem razredu. 
Više informacija o projektu može da se pronađe na stranici:

Bibliotekar : Bojan LazićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 6. 2. 2012.

Časovnik

 


Tražilica straniceKalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Anketa
Šta mislite o uvođenju e-dnevnika?
Forum
preskoči na navigaciju